Čo máme nové?
Info aj na
Twitteri :


Pálivosť - čili (chilli) papričky



Scoville stupnica bola prvý krát zostavená v roku 1912 (Wilbur Scoville) s cieľom stanoviť a porovnať pálivosť čili papričiek. Pôvodne bola pálivosť stanovená riedením vody s paprikovým extraktom. Stupeň riedenia, ktorý už neobsahoval pálivý kapsaicín bol zaevidovaný do Scovilleho stupnice v scovilleho jednotkách SHU. Extrakt z Jalapeno papričiek bol riedený viac ako 8000 krát, až kým nebola citeľná pálivosť - na porovnanie kvapka extraktu najpálivejšej chilli papričky na svete (Carolina Reaper) bola riedená viac ako 2 milión krát. Jedlo, ktoré obsahuje aspoň 500-1000 SHU, sa považuje už za pálivé. Tak napríklad sprej, ktorý používa polícia má obsah kapsaicínu viac ako 5 mil. SHU, ale čistý kapsaicín dosahuje hodnoty až 15-16 mil. SHU. Táto chemická látka je vysoko stabilná a odolná procesu varenia, v jedle aj po tepelnom spracovaní ostáva nemenná. V novodobej histórii sa dnes už na stanovenie obsahu kapsaicínu používa moderná laboratórna technika - chromatografia.
Keď sa kapsaicín dostane do úst, mozog dostane podobný nervový signál, ako v prípade keď máme v ústach horúce jedlo. Organizmus odpovedá uvoľňovaním endorfínu (hormón šťastia), ktorý zodpovedá za pocit pálivej chuti a miernej bolesti. Pre mnoho ľudí je pálivé jedlo doslova pôžitkom, kto nemá "tréning" v tomto smere cíti skôr pálivú bolesť.
čili papričky
Viete že, ... ?
Ak konzumujeme príliš pálivé jedlo, na zmiernenie pálivosti je pohár mlieka lepšia voľba ako voda, nakoľko je kapsaicín nerozpustný vo vode (nie ako v tukoch). Áno, a teraz vďačná téma - zmierniť pálivosť môžeme tiež požitím alkoholu, ktorý síce môže uhasiť pálivosť jednu, ale pri nadmernom požití môže spustiť pálivosť (a nie len pálivosť) "iného typu".  Pre zaujímavosť, vtáky nie sú citlivé na kapsaicín, napr. papagáje obľubujú chilli papričky a ich semiačka, nepociťujú žiadnu pálivosť.
 

Naše pestovanie čili papričiek

Carolina Reaper
Jalapeno
Naga Morich
Habanero red
Habanero orange
Trinidad Scorpion Moruga chocolate
Cayenne

Liečivé účinky Chilli

Chilli (Čili) papričky sú dnes bežnou a obľúbenou súčasťou nášho jedálnička. Málokto však vie, že majú veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus a zdravie. Kapsaicín, ktorý sa v nich nachádza, je nielen zdrojom pálenia, ale má aj liečivé účinky:

  1. predstavuje účinnú ochranu proti nádorovým ochoreniam .
  2. je účinným prostriedkom pri chudnutí, potláča chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus
  3. uľahčuje pri problémoch so zápchou, nakoľko stimuluje vylučovanie sliznice
  4. jedna lyžička chilli má iba 4 kalórie a zaistí jednu tretinu doporučenej dennej dávky vitamínu C a 10 % vitamínu A
  5. znižuje hladinu krvného cukru pri diabetes
  6. obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni vzniku krvných zrazenín
  7. pomáha pri liečení trombózy a kŕčových žíl,  podporuje krvný obeh,  riedi krv
  8. znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov
  9. predstavuje prevenciu proti ochoreniu srdca
  10. pomáha pri zahlienení, vďaka antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí ako prevencia chronických infekcií dutín
  11. podporuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a žlčníku a tým napomáha s trávením tučných a ťažkých jedál

 Chillislovakia Manufaktúra - Pravá Domáca Chilli Omáčka - 2017