Liečivé účinky chilli

Čili papričky nám nielen zvyšujú chuť do jedla, ale majú aj liečivé účinky. Liek, ktorý síce páli, ale účinne pomáha. Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a pri nádche prečistí aj nosné kanáliky. A nielen to. Kapsaicín sa používa pri liečení podliatin, ale aj omrzlín, dokonca sa vo väčších dávkach pred operáciami podáva do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti. Tu sa samozrejme používa čistý kapsaicín, aby sa predišlo infekciám.

Baktérie Vibrio vulnificus, ktoré spôsobujú otravu ustricami alebo suši, neznášajú čili papričky, ktoré ich doslova ničia. Nebezpečné baktérie E-coli alebo salmonely takisto účinne eliminujete týmto pálivým liekom. Diabetikom znižuje kapsaicín hladinu krvného cukru, bráni tiež usadzovaniu hlienu v pľúcach a pomáha zastaviť krvácanie z rezných rán. 

Ľudia v Mexiku, Latinskej Amerike, ale aj v Indii, kde je známa pikantná kuchyňa, sú menej náchylní na niektoré rakovinové ochorenia. Doteraz to vedci nevedeli uspokojujúco vysvetliť. Experti z Nottinghamskej univerzity však dokázali, že kapsaicín vie zabíjať rakovinové bunky. Odborne sa to volá apoptóza, kedy sa kapsaicín naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tak ju doslova „prinúti k sebadeštrukcii“.

V posledných rokoch vedecký tím z Pittburskej univerzity potvrdil štúdiu vedcov z Nottinghamu, a oznámil, že pri laboratórnych pokusoch kapsaicín zredukoval na polovicu rakovinový nádor pankreasu, ale aj prostaty. A úplne stačilo, že dávky kapsaicínu sa rovnali množstvu zodpovedajúcemu trom jedlám z čili papričiek za týždeň. Vedci tvrdia, že kapsaicín ľudia prijímajú v potrave už dlhé tisícročia, a teda nie je zdraviu škodlivý.

Chilli (Čili) papričky sú dnes bežnou a obľúbenou súčasťou nášho jedálnička. Málokto však vie, že majú veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus a zdravie. Kapsaicín, ktorý sa v nich nachádza, je nielen zdrojom pálenia, ale má aj liečivé účinky:

  1. predstavuje účinnú ochranu proti nádorovým ochoreniam .
  2. je účinným prostriedkom pri chudnutí, potláča chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus
  3. uľahčuje pri problémoch so zápchou, nakoľko stimuluje vylučovanie sliznice
  4. jedna lyžička chilli má iba 4 kalórie a zaistí jednu tretinu doporučenej dennej dávky vitamínu C a 10 % vitamínu A
  5. znižuje hladinu krvného cukru pri diabetes
  6. obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni vzniku krvných zrazenín
  7. pomáha pri liečení trombózy a kŕčových žíl,  podporuje krvný obeh, riedi krv
  8. znižuje riziko vzniku rakoviny a žalúdočných vredov
  9. predstavuje prevenciu proti ochoreniu srdca
  10. pomáha pri zahlienení, vďaka antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí ako prevencia chronických infekcií dutín
  11. podporuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a žlčníku a tým napomáha s trávením tučných a ťažkých jedál